top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverLeefwijs Amsterdam

Pillen of Chillen?

Willeke von Piekartz is orthopedagoog in opleiding bij de Universiteit van Amsterdam. Momenteel rondt zij het laatste deel van haar studie met een stage bij onze samenwerkingspartner Praktijk Mensrijk. Hier doet zij kennis en ervaring op in psychologische behandeling van kinderen en jongeren.


In het kader van haar studie deed zij onderzoek naar ouderlijke stress. Zij vergeleek daarvoor de effecten van een mindfulnesstraining (gevolgd door ouders) met een medicamenteuze behandeling bij kinderen. Wij vroegen haar voor Leefwijs een stukje te schrijven over dit onderwerp. Omdat we niet vaak genoeg kunnen uitdragen dat mindfulness méér is dan een manier om tijdelijk ontspanning te vinden. De positieve effecten van een training voor ouders zijn veelvuldig onderzocht en werken door binnen het gehele opvoedsysteem!


"Tijdens mijn studie orthopedagogiek begon bij mij de interesse in het behandelen van klachten zonder de inzet van medicatie. In de hedendaagse maatschappij zie je dat, vooral bij moeilijk gedrag bij kinderen, snel wordt gegrepen naar een mogelijke diagnose als ADHD met een daarbij horend medicatieadvies zoals Ritalin. Er worden echter steeds meer vraagtekens geplaatst bij de inzet van medicatie bij kinderen, o.a. vanwege bijwerkingen en de onzekerheid over de lange termijneffecten. Al lange tijd is er daarom behoefte aan alternatieve behandelingen voor kinderen. Onderzoekers benadrukken dat er in deze alternatieve behandelingen ook aandacht moet worden besteed aan de gezondheid en het welzijn van ouders. Een ouder die niet goed in zijn vel zit en gestrest is, zal immers eerder afwijzend en reactief op het kind reageren. Onderzoek bevestigt veelvuldig dat dit probleemgedrag bij kinderen kan doen ontstaan en verergeren. Verschillende onderzoekers suggereren dat mindfulness zo’n alternatieve omvattende behandeling is.", aldus Willeke.


"Uit onderzoek van Bögels (2021) blijkt al dat mindfulness-sessies voor kinderen ADHD symptomen kunnen reduceren. Maar wat doet mindfulness met ouders? Zorgt het volgen van mindfulness-sessies bij ouders voor minder ouderlijke stress en minder afwijzend en reactief opvoedgedrag? Het antwoord is... Ja! Uit mijn onderzoek blijkt dat voor wat betreft ouderlijke stress, het volgen van mindfulness-sessies door ouders het even goed doet als het slikken van medicatie door het kind. Bovendien is het effect van mindfulness duurzamer: het volgen van mindfulness-sessies liet ook op lange termijn effect zien, in tegenstelling tot kortdurende effecten van medicamenteuze behandelingen. Om deze redenen wordt mindfulness gezien als een mooi alternatief voor gezinnen die niet openstaan voor medicatie en voor een breder omvattende aanpak openstaan."


Benieuwd geworden naar mindfulness voor volwassenen?

Vind hier meer informatie over mindfulness voor volwassenen.

Interesse het hele onderzoek? Stuur ons een berichtje via het contactformulier.


41 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page