top of page
Zoeken
  • Paulien

"Ik denk dat ik naar Yo-ga"

Bijgewerkt op: 25 apr. 2023

'Leefwijsheden' doe je op wanneer je even uit je vertrouwde omgeving gaat en reden te meer hebt om mindfulness toe te passen. Vanuit het verre Indonesië deelt Paulien in deze Blog ervaringen waarbij zij een link ziet met mindfulness en Leefwijs.


"Ken je dat gevoel dat je een beetje met je ziel onder je arm loopt, je twijfelt over wat je met jezelf aan moet, en in een poging meer rust te ervaren een yogales gaat volgen. Het kan trouwens ook iets anders zijn. In ieder geval iets wat er 'op de cover' heel Zen uitziet. Met van die mooie spreuken of wijsheden als ondertitel. Massage, same. Goed, ik koos yoga op een geweldig plek in Lombok, zie foto. PERFECT. Als je daar niet ontspannen en vervuld van raakt!


En dan dat je je vervolgens, eenmaal op je matje, vooral loopt te frustreren dat je helemáál niet in het moment zit, je je evenwicht niet kunt bewaren (en hoezo die andere mensen wel), je afdwaalt tijdens de meditatie, afvragend of je er wel wat uithaalt. Tegelijkertijd jezelf veelvuldig vertellen dat het linksom of rechtsom vast 'ergens goed voor is'..


Surprise surprise, dat heb ik ook soms. Al helemaal toen ik net begon met yoga. En zelfs in omgevingen als deze gaat het niet vanzelf. En dan moet ik denken aan mindfulness. Of beter gezegd, ik pas het toe.


Mindfulness betekent bewust aanwezig zijn in het hier en nu. Het observeren van al die gedachten, de onrust, de pogingen om het zo goed mogelijk te doen. Wanneer dat 'lukt' dan ontstaat er een soort lichtheid. En dit kan vervolgens inderdaad meer rust opleveren. Maar het zal niet het eerste doel zijn, want dan sla je de plank vaak mis.


Mindfulness is niet iets wat je leert uit de boeken of na het luisteren van een meditatie. Het is ook niet 'even tot jezelf komen' (daarvoor moet je naar Bali.. ;-). Het is iets dat je ervaart door bredere toepassing en beoefening. Dan zul je merken dat het niet een snelle 'tool' is voor als je gestrest bent maar iets wat 24/7 doorgaat. Ook (juist) tijdens de alledaagse dingen. Het is niet opgelegd maar je doet het zelf.


Natuurlijk helpt een omgeving mee. Een voor jou fijne leraar, de plek, dag of tijdstip. Maar ook wanneer dat allemaal 'meezit' kun je je toch minder ontspannen of vervuld voelen dan je had gehoopt. Dit geeft je mindfulness oefenmateriaal: observeren, accepteren.


Op dit soort momenten, wanneer ik pogingen tot rust in zo'n kader kan plaatsen, raak ik opnieuw heel enthousiast over mindfulness en het overbrengen ervan. En ben ik blij dat we bij Leefwijs hiervoor een juiste plek kunnen creëren. Want een omgeving doet zeker niet alles, maar wel veel!"

22 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page