top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverLeefwijs Amsterdam

Stagiaire Sterre neemt afscheid van Leefwijs!

Het is alweer negen maanden geleden dat ik mijzelf voorstelde op deze blog! De afgelopen tijd ben ik met veel enthousiasme als stagiaire aan de slag gegaan bij Leefwijs. Ondertussen ben ik aan het einde van mijn studie aangekomen en mag ik mijzelf met trots orthopedagoog noemen.


Bij Leefwijs heb ik meer kennis opgedaan over mindfulness bij kinderen, jongeren en volwassenen. Ik heb onder andere de volwassentraining (8-weekse MBSR) gevolgd, gegeven door Paulien en Sophie samen. Zij zijn duidelijk op elkaar ingespeeld en vullen elkaar goed aan. De training vond deels plaats tijdens de lockdown, dus bestond uit een relatief kleine groep (drie andere cursisten). Er was daardoor meteen veel persoonlijke aandacht, ruimte om ervaringen met elkaar te delen en van elkaar te leren. Ik vond het mooi om ieders groei te zien. In het begin was er bij alle cursisten nog veel frustratie over het opkomen van gedachten tijdens een meditatie. Van Paulien en Sophie leerden we dat het opkomen van gedachten normaal is. Het gaat erom wat je vervolgens met deze gedachten doet. We leerden met liefdevolle aandacht een gedachten te “noteren” en weer te laten gaan. Hierdoor zag je de deelnemers aan het eind van de cursus verzachten naar zichzelf en hun (pieker)gedachten. Bij mezelf heb ik dit ook gemerkt. Ik heb daarnaast geleerd om deze elementen toe te passen in het dagelijks leven. Bijvoorbeeld door een korte meditatie (ademruimte) in te bouwen van twee à drie minuten, voordat je op een stressvolle situatie reageert. Het voelde als een cadeau voor mijzelf om wekelijks tijd vrij te maken voor deze training.


Verder heb ik onder supervisie van Paulien onderdelen van de kindertraining mogen geven. Deze kindertraining heeft veel meer verschillende therapeutische onderdelen dan ik van tevoren had verwacht. Naast Mindfulness worden er bijvoorbeeld ook elementen van Cognitieve Gedragstherapie ingezet. Kinderen leren in de training om te gaan met piekergedachten en uiteenlopende gevoelens. Er zitten verschillende creatieve elementen in, zoals knutselen, tekenen, beweging en muziek. Deze werkvormen sluiten mooi aan bij de speelsheid en vrolijkheid van de kinderen. Op die manier zat er voor ieder kind wel een werkvorm tussen die bij hem of haar aansluit. In mijn toekomstige werk als orthopedagoog zal ik graag elementen van de Leefwijs training blijven inzetten.


Ik neem met veel dankbaarheid en een berg aan nieuwe kennis afscheid van mijn stageplek bij Leefwijs; mede dankzij de liefde waarmee Sophie en Paulien hun kennis overbrengen. Ik wens iederéén, kind, tiener, adolescent of volwassen, meer Leefwijsheid toe!

38 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page