top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverLeefwijs Amsterdam

Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) op de brandweeracademie.

Het gebruik van componenten binnen de mindfulness wordt steeds vaker ingezet bij verschillende disciplines. Bijvoorbeeld binnen de zorg of op scholen. Sinds een aantal jaar wordt de training zelfs ingezet op de brandweeracademie.

In 2017 vond er binnen de academie een grootschalig literatuuronderzoek plaats naar de effecten van MBSR op de stressbeleving van commandovoerders. De academie stuitte op enige emotionele weerstand binnen de implementatie van de training. Mindfulness wordt door sommigen namelijk nog steeds geassocieerd met ‘zweverig’ en niet-praktisch


Echter, de resultaten van het onderzoek liegen er niet om. Mindfulness bevordert de emotionele stabiliteit en draagt bij aan het geestelijk welbevinden. Het beoefenen van mindfulness leidt tot een grotere mentale veerkracht. Deze mentale veerkracht is nodig om onder grote mate van stress te kunnen blijven functioneren. Bij commandovoeders binnen de brandweer kan het een bijdrage leveren aan een betere besluitvorming onder druk. De genoemde capaciteiten blijken bij meer disciplines erg bruikbaar.


En er zijn meer belangrijke inzichten die pleiten voor Mindfulness in hoog-risico beroepen! Professionals in hoog-risico beroepen (zoals de brandweer, maar ook politie en defensie) hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van een post Traumatisch Stress Stoornis (PTSS). PTSS is een angststoornis die ontstaat als gevolg van een traumatische gebeurtenis. Brandweermannen/vrouwen komen vaak in overwegende bedreigende situaties terecht. Onze natuurlijke reactie hierop zou vechten of vluchten zijn. Als professional kun je hier niet op reageren; jij moet kalm blijven en hulp bieden. Het beoefenen van mindfulness kan ook hierbij helpend zijn, het vermindert namelijk de kans op het ontwikkelen van stressklachten en PTSS.


Om bovenstaande redenen heeft de academie, ondanks enige weerstand, er toch voor gekozen om MBSR in de opleiding te implementeren en daar plukken ze nu de vruchten van. Zo zien we opnieuw de kracht van de houdingskwaliteit niet (hoeven) oordelen!


22 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page