Leefwijs Amsterdam
De zeven houdingskwaliteiten van Mindfulness
Bijgewerkt op: 24 dec. 2021
Hoe ga jij om met (stressvolle) obstakels in het leven?
Jon kabat-Zinn heeft vanuit de Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) zeven houdingskwaliteiten ontwikkeld. Deze kwaliteiten kunnen je helpen omgaan met tegenslagen en belangrijke thema's in je dagelijks leven. Leefwijs Amsterdam voegt er nog een achtste kwaliteit aan toe. Ben je benieuwd? Lees dan verder!
1. Geduld
Deze kwaliteit gaat over het begrijpen en accepteren dat dingen tijd nodig hebben. Wanneer je ongeduldig bent, heb je een vorm van haast, bijvoorbeeld om op een andere plek te zijn of iets anders te doen. Je bent dan bezig met de toekomst en leeft automatisch niet in het huidige moment. Sommige dingen hebben de tijd nodig om te ontvouwen. Op die manier kan geduld hebben je ook helpen om in het nu te leven. Heb geduld voor jezelf en voor anderen.
2. Frisse blik
Door Jon Kabat-Zinn wordt deze kwaliteit ook wel de "beginners mind" genoemd. Hierbij probeer je dingen te zien alsof je ze voor het eerst ziet. Je kunt elke dag boodschappen doen bij dezelfde supermarkt, toch zal iedere keer de eerste keer zijn. Er bestaat namelijk maar een moment zoals dat moment. Wanneer je deze kwaliteit gaat integreren zul je bewust worden van je eigen verwachtingen en merken hoe vaak je bezig bent met de uitkomst van een bepaalde situatie op basis van voorgaande ervaringen. Door met een frisse blik te kijken zijn er oneindig veel mogelijkheden.
3. Acceptatie
Deze kwaliteit gaat over accepteren en erkennen dat de dingen zijn zoals ze zijn. Wanneer je een onveranderbare situatie niet accepteert kun je deze gaan ontkennen en er voor wegrennen. Dit kan lijden tot vermijding of verzet. Je zult merken dat het verzet afneemt wanneer je leert accepteren. Ook een situatie die wel veranderbaar is zul je eerst moeten accepteren voor je de eerste stap kunt zetten naar een verandering.
4. Niet streven
Niet streven gaat over het loslaten van doelen, probeer je niet vast te houden aan de uitkomst. Wanneer je geen verwachtingen hebt over de toekomst kun je dingen laten zijn zoals ze zijn. Als je aan een meditatie begint met het doel te ontspannen, zul je merken dat het erg frustrerend is wanneer dat ontspannen niet lukt. Door niet te sterven zul je milder zijn voor jezelf.
5. Mildheid
Probeer compassie te hebben voor jezelf en voor wat er op dit moment is. Wanneer een puppy ergens tegenaan loopt zul je dit lief en aandoenlijk vinden. Toch lukt het ons vaak niet om zo naar onszelf te kijken. Je bent altijd het meest streng voor jezelf. Misschien helpt het om naar jezelf te kijken door de ogen van een vriend of vriendin. Zij zullen altijd met meer begrip en compassie hebben. Wie weet lukt het je zelfs om jezelf een compliment te geven, het liefst elke dag!
6. Vertrouwen
Durf te vertrouwen op jouw waarnemingen; gedachten, gevoelens en lichaamssensaties. Als je jezelf niet vertrouwt zal het moeilijk zijn om verantwoordelijkheid nemen, te kunnen investeren en leren. In de mindfulness leer je vertrouwen op elementen die er altijd zijn, je ademhaling zal bijvoorbeeld altijd aanwezig zijn en functioneert daarom als anker.
7. Loslaten
De vaardigheid afstand te kunnen nemen van gedachten, gevoelens, en lichaamssensaties. Loslaten is het tegenovergestelde van je ergens aan vast klampen. Jon kabat Zinn geeft hierbij een voorbeeld van een aap: de aap moet met zijn hand in een kokosnoot om fruit te kunnen pakken. Zodra hij zijn vuist met het fruit erin uit de kokosnoot willen terugtrekken is het gat te klein. Ze moet het fruit loslaten om vrij te kunnen zijn. De aap weigert los te laten, wordt gefrustreerd en zal gevangen blijven zitten.
Iedere keer als je jezelf ergens aan vast klampt bedenk dan dat je het ook kunt laten gaan. Je ademhaling kan je hierbij helpen. Wanneer je inademt zul je weer moeten uitademen; je moet de adem weer laten gaan voor je opnieuw kan inademen.
8. Niet (hoeven oordelen)
Neem onpartijdig waar, probeer om te observeren zonder te evalueren of een waardeoordeel te geven. In het dagelijks leven oordelen we constant, we kunnen daarom niet van je vragen om nooit meer te oordelen. Toch; daag jezelf uit om bewust te zijn van je oordeel en het oordeel niet voor een feit te verwarren. Vervolgens is het weer een uitdaging om zelfs je eigen oordelen niet te beoordelen.