top of page
Untitled-Artwork 1.jpg

Mindfulnesstraining kinderen

De Leefwijs kindertraining

Op avontuur met Ed

Aan de hand van verhalen, mindfulnessoefeningen en creatieve werkvormen leren kinderen over herkenbare situaties, gedachten en gevoelens. Vaardigheden die worden aangereikt zijn direct toepasbaar in het dagelijks leven. De Leefwijs kindertraining is gebaseerd op de Mindfulness Based Stress Reduction training voor volwassenen (MBSR) en bevat ook componenten vanuit de cognitieve gedragstherapie. 

Voor wie?

De Leefwijs kindertraining is geschikt voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar die last hebben van spanningen, aandachts- en/of emotieregulatieproblemen. Bij de samenstelling van groepen wordt rekening gehouden met de ernst van de problemen. Wij denken mee om te bepalen of de training op dit moment passend is bij het kind. Soms raden wij aan parallel of voorafgaand aan de training een individueel traject te volgen. Dit kan in een (vrijblijvend) intakegesprek besproken worden.

Yoga_De_Schildpad_Pose_1.jpg
Yoga_De_Schildpad_Pose_2.jpg

"Zal het Ed lukken om Leefwijs te worden?"

Untitled-Artwork (3).jpg

Kinderen volgen het verhaal van Ed, die hen op speelse en onderzoekende wijze stap voor stap ‘leefwijsheid’ bijbrengt. Bij de start van de training is Ed hard in gevecht tegen zijn lastige gedachten en gevoelens. In een poging ontsnapping te vinden in de natuur, ontmoet hij een wijze uil die hem richting een mogelijke oplossing wijst: Leefwijs worden. Ed krijgt een schatkaart en gaat op avontuur.

Tijdens zijn zoektocht doet hij waardevolle ervaringen op. Maar net zoals in het echte leven, gaat het niet zonder slag of stoot... Zal het hem lukken om Leefwijs te worden?

Elke bijeenkomst staat de ontmoeting tussen Ed en een dier centraal, waarmee de verschillende thema's worden geïllustreerd. Dit gaat gepaard met geleide meditaties, creatieve werkvormen en een afsluitende yoga-oefening ('bewegen in aandacht'). Kinderen kunnen hier thuis verder oefenen.

Schatkaart-Ihopg (2).jpg

Waarom mindfulness voor kinderen?

Gezonde spanning is menselijk, en bovendien gezond in het leven van een kind. Maar wanneer er veel zorgen zijn, emotionele en/of gedragsproblemen spelen, dan is het belangrijk om kinderen emotioneel extra te ondersteunen. Gelukkig kan dit op een speelse, ontspannen manier. De Leefwijs kindertraining, een losse les of workshop, maar ook onze materialen (boekjes, audio of yoga-oefeningen) kunnen hiervoor een uitkomst bieden.

Yoga_De_Kat_Pose_1.jpg
Yoga_De_Kat_Pose_2 (1).jpg

Onderzoek wijst uit dat op MBSR gebaseerde trainingen verbeteringen laten zien in aandachtsvaardigheden en emotionele intelligentie. Deelnemers vergroten hun kennis over hun gedachten en gevoelens, en kunnen deze beter zelf reguleren. Ook groeit doorgaans zelfvertrouwen en het inlevingsvermogen en begrip richting anderen, doordat thema's als acceptatie en vreedzaamheid een belangrijke rol innemen.

"Geef kinderen op speelse, ontspannen wijze 
sociaal-emotionele vaardigheden mee."

Untitled-Artwork (3).jpg

Bewezen effecten

- Versterking van de aandacht

- Groei in emotionele intelligentie

- Meer inzicht in gedachten en gevoelens

- Handvatten om emoties te reguleren

- Positiever zelfbeeld en eigenwaarde

- Inlevingsvermogen en begrip voor anderen

- Afname van stress en spanning

Ook Leefwijs worden? 

Voorkant (5).jpg

Deelnemers gezocht!

Voor een nieuwe groep zijn we nog op zoek naar deelnemers tussen 11 en 13 jaar oud, die naar de brugklas gaan of net gestart zijn in de brugklas. We starten bij voldoende deelnemers.

​​Mindfulnesstraining voor kinderen (8-12 jaar)

  • 8 bijeenkomsten (1-1,5u), intake en evaluatie

  • Leefwijs Training OF MyMind training* 

  • €300,- totaal / €37,50 per bijeenkomst**

  • Inclusief trainingsmateriaal (werkboek, yoga-oefeningen en audiofragmenten) 


*MyMind is een training die wordt gebruikt binnen de geestelijke gezondheidszorg, ontwikkeld door Susan Bögels, en richt zich specifiek op (kenmerken van) ADHD en autisme.

** In sommige gevallen zijn vergoedingen mogelijk.
Vraag naar de mogelijkheden. 

Agenda​

  • Locatie LeerZo! Frederiksplein 6-1

Start: in de week van 13 mei 2024 op woensdag- en vrijdagmiddag. Inschrijven nu mogelijk! 

Een training op een andere locatie volgen?

Wij geven ook trainingen op externe locaties of op maat, in samenwerking met jeugdzorg of scholen.

Vragen? Neem gerust contact op!
 

PHOTO_03.png
PHOTO_05.png
PHOTO_04.png
Albumcover-Kindermeditaties.jpg

Luister onze meditaties!

Kennismaken en alvast een mindful Leefwijze creëren? Luister gratis en zo vaak je wilt naar een aantal meditaties vanuit onze kindertraining via Spotify!

Referenties

Pieter, vader van Tom

We hebben de meditatie oefeningen ook een paar keer met het hele gezin gedaan. Voor ons als ouders ook zeer welkom! Echt een moment van rust en verbinding. Het biedt een goede ingang om met je kind in gesprek te gaan over gevoelens. We hebben niet moeten toezien op huiswerkopdrachten. Tom kon helemaal zelf aan de slag!

© tekst en illustraties Leefwijs kindertraining Paulien Foekens en Sophie Smarius

bottom of page